El camí Vell de la Mola

Rutes | Abril 27, 2017

Sortir des de Sant Francesc en direcció as Caló evitant la carretera principal no només ens permetrà esquivar el trànsit intens dels mesos estiuencs, sinó que també ofereix la possibilitat de recórrer 9 kilòmetres sense gaire desnivells, a través de camps de conreu, cases pageses i altres elements que defineixen la vida de l’etapa preturística.

Partint des de Sant Francesc i amb vistes a la Mola, el caminant troba la capella de sa Tanca Vella, una rudimentària església coberta amb una volta de canó. Data del segle XIII o XIV (depenent dels autors) però en tot cas de poc abans que la pesta negra i la pirateria foragitessin l’escassa població estable de l’illa. Actualment està fora d’ús però ha estat restaurada i es pot visitar per fora de dimarts a dissabtes de 10 a 14h. El carrer de la capella, anomenat Marià Serra en homenatge al diputat per Formentera i Eivissa durant la segona República, conflueix en el seu extrem amb el tram urbà del camí Vell de la Mola.

Baixant barda avall, es contempla l’esplanada de minifundis de cultiu que creuarem fins a arribar a les proximitats de la Mola. Havent caminat uns 1000 metres, a la dreta veurem el Camp Municipal de Futbol, on juga la Societat Esportiva Formentera, club que amb alguns alts i baixos, des dels anys 70 ha gaudit de gran arrelament social i durant la darrera dècada ha despuntat en el futbol balear.

Seguint el camí vell, trobarem a la dreta dos pous comunals, el primer, d’en Pere Blai, que presenta una coberta plana i dues piques, i el d’en Marianet Barber, que compta amb la singularitat del sostre a dues aigües. Seguint en direcció a la Mola, quan trobem una pujada podrem distingir a mà dreta una moderna edificació de forma rectangular. Es tracta de la casa estudi des Pujol de s’Era, obra i refugi de l’arquitecte local Marià Castelló, que recorre a les línies simples i la volumetria discreta per evocar les construccions típiques modulars de l’illa.

Després de recórrer 1,5 km, creuarem la carretera des ca Marí i seguirem pel camí Vell, que ja deixa d’estar asfaltat. És ara quan ens endinsarem en el paisatge més autèntic, amb pastures d’ovelles i vegetació diversa, com les piteres, que antigament servien per fer un material (la pita) amb què confeccionar cordes i espardenyes.

És en aquesta zona on veurem magnífics exemplars de figueres estalonades, algunes d’elles centenàries, com na Blanca d’en Mestre, que trobarem a poques desenes de metres a la dreta del camí. Les branques reposen sobre puntals de fusta (estalons) de manera que s’evita que el ramat se’n mengi les figues al mateix temps que es formen grans extensions d’ombra.

El camí Vell de la Mola queda tallat a la creu del pare Palau, que assenyala el punt de trobada entre les tres parròquies de Formentera: Sant Francesc, Sant Ferran i el Pilar. La creu es va col·locar durant l’últim terç del s. XIX i va desaparèixer durant els convulsos anys 30 del segle passat. Finalment el 2005 se’n va posar una de nova. Francesc Palau fou un sacerdot del s. XIX de l’ordre dels carmelites que desembarcà a Eivissa exiliat, després de ser acusat d’incitar a la revolta obrera a Catalunya. És sabut que passà llargs períodes d’ascetisme as Vedrà (Eivissa), on les seves experiències místiques el portaren a convertir l’illot en el seu santuari particular. El Consell Insular de Formentera estudia reobrir el camí que actualment està tallat, però mentre no es restitueixi la situació, haurem de prendre, ara sí, la carretera general per recórrer l’últim tram, d’uns 2 kilòmetres, fins as Caló.

Text: Josep Rubio

Fotografia: Próximo Ferry

____________

COM VIATJAR (EN COTXE O NOMÉS PASSATGERS) D’EIVISSA A FORMENTERA

Per viatjar en ferri entre Eivissa i Formentera, ja sigui en el teu propi cotxe o com a passatger, tens a la teva disposició l’APP de Próximo Ferry a les botigues d’Apple i Google Play. Allà podràs comprar els tiquets, per a passatgers i cohe, del ferri entre Eivissa i Formentera. Ho podràs fer també en www.proximoferry.com