Allò que amaga la fusta de Formentera

Próximo Ferry | Juny 8, 2017

A principis dels anys 70 el silenci domina una illa per on roden pocs cotxes i el corrent elèctric no arriba ni de bon tros a àmplies zones poblades. En aquest hàbitat es troba un jove cosmopolita acabat d’arribar. Ni pensar-hi de tornar a la ciutat, però tampoc caure en el tedi. Plou, la casa es fa petita i el temps s’amplifica. Llavors el jove es permet un gest indolent, gairebé ni pensat i agafa una eina rudimentària. L’empra per tallar una fusta que li sembla recordar va acabar a casa seva després d’una nit de barrila, quan la va manllevar d’un restaurant on feia de taula. La pluja persisteix i el jove també, però ara ja amb més eines, amb més ímpetu i amb tot el temps del món. Fins que un dia del tros de fusta sorgeix una cara, la primera escultura d’Aaron Keydar.

Donar nova vida a l’arbre mort, descobrir l’escultura que tota fusta amaga a dins, polir la matèria fins a transformar el temps. Aquesta ha estat la missió que aquest escultor israelià persegueix des de fa quatre dècades a Formentera.

Nascut a Tel Aviv l’any 1943 es crià en el si d’una família religiosa encapçalada per un pare rabí. Passà l’adolescència en un kibbutz i després de llicenciar-se en arquitectura, participà en la crua batalla de Jerusalem durant la Guerra dels Sis Dies. L’experiència bèl·lica fou traumàtica pel jove Keydar que després de mesos de reclusió voluntària, abandonà el seu país natal per traslladar-se a Londres, on exercí d’arquitecte i entrà en contacte amb el moviment contracultural dels anys 60.

Un amic el va convèncer per visitar per uns pocs dies una illa del Mediterrani, i encara avui, quan Keydar rememora aquella Formentera irrepetible, l’associa amb un únic terme: paradís. Actualment des de la seva casa taller de Can Parra, as Cap de Barbaria, segueix convençut que disposa de tot el temps del món, per això és incapaç de dir amb exactitud quan pot trigar a modelar, tallar i polir un tros de savina, olivera, o ginebre. L’elasticitat del temps és un fet real en la vida i l’obra de Keydar, que poleix la fusta fins a convertir-la en una matèria carregada de sensualitat.

Les seves obres, peces que inciten el tacte i provoquen la imaginació, s’han exposat a Europa, Estats Units i Àsia. L’escultor fins i tot s’ha atrevit amb el ferro, amb la posidònia gegantina que presideix una de les rotondes de l’illa. Però Keydar guarda un especial record del Crist que a ell, un jueu, li encarregà el rector de Formentera a principis dels 90. Llavors el temps es congelà. L’escultura no sorgia lliurement de la fusta sinó que ell havia de fer sorgir obligatòriament una forma concreta de la fusta, la figura, ni més ni menys, del fill de Déu. La fusta es trencava i ell també. Així que només després d’un llarg retard, Keydar es va veure com si fos un mag, a punt per retirar la tela grana que cobria el Crist, davant de l’angoixa del rector. El resultat el descobrireu a l’església de Sant Francesc.

Text: Josep Rubio

Fotografia: Próximo Ferry

____________

COM VIATJAR (EN COTXE O NOMÉS PASSATGERS) D’EIVISSA A FORMENTERA

Per viatjar en ferri entre Eivissa i Formentera, ja sigui en el teu propi cotxe o com a passatger, tens a la teva disposició l’APP de Próximo Ferry a les botigues d’Apple i Google Play. Allà podràs comprar els tiquets, per a passatgers i cohe, del ferri entre Eivissa i Formentera. Ho podràs fer també en www.proximoferry.com