Les tortugues enyoren Formentera

Próximo Ferry | Juliol 6, 2017

Alguna cosa està canviant el comportament de les tortugues, el rèptil de més volum que podem veure en aigües de Formentera i Eivissa i que, en l’etapa adulta, pot mesurar un metre de llarg, pesar més de 130 quilos i arribar a la respectable edat de 65 anys. Fins ara alguns afortunats l’havien pogut veure a la mar, o potser varada a la platja després de ser malferida. Recentment però, els investigadors han fet públic un motiu per l’esperança, que la tortuga (caretta caretta) està intentant tornar a reproduir-se a les nostres platges.

Es considera que les últimes posades d’ous exitoses a les Pitiüses tingueren lloc a principis del segle XX i ja a mitjans de la passada centúria era una certesa que les tortugues no es reproduïen al Mediterrani occidental. Ara bé, just quan més pressió turística rep el nostre litoral, és quan les tortugues estan protagonitzant intents de posada a Formentera (2014) i Eivissa (2015).

No es tracta de casos aïllats, ja s’han registrat posades a platges d’Almería, Alacant i Tarragona. Malauradament les tortugues, que efectuen la posada d’ous a la nit per gaudir de més discreció i evitar depredadors, no sempre disposen de la calma necessària per portar a terme aquest decisiu procés. Per això és important que si veiem com una tortuga emergeix i s’encamina a la platja, no la pertorbem i passem l’avís al servei d’Emergències, al telèfon 112, que desplegarà el dispositiu d’agents de Medi Ambient per afavorir l’èxit de la posada. Més fàcil pot ser descobrir el rastre de la tortuga l’endemà, en aquest cas, veurem un senyal en forma de recorregut, amb un solc enmig i, als extrems, l’arena remoguda per l’acció de les aletes.

Què podria portar a la tortuga a canviar d’hàbits i intentar fer posades a les Pitiüses? L’investigador de l’Instituto Español de Oceanografía, José Carlos Báez, assenyala l’escalfament global. Així, les tortugues que van néixer a les costes del Carib, o de Grècia i Turquia, tendeixen a buscar les temperatures lleugerament més baixes del Mediterrani occidental. Aquest podria ser un factor decisiu, perquè l’ambient massa càlid genera només exemplars femelles, el que no asseguraria la supervivència d’una espècie que ens recorda que la natura encara no ha dit l’última paraula.

Les tortugues comencen l’època de posada per Sant Joan i la conclouen cap a l’agost. Cada femella pot enterrar fins a 150 ous en un sol niu, que sol estar situat entre 20 i 50 metres de la riba de la mar. La mortalitat de les cries, que fan eclosió després d’uns dos mesos, és molt alta, ja que queden indefenses a la platja, on poden ser depredades en sortir del niu per peixos o gavines. O fins i tot poden no arribar a rompre l’ou, quan queda afectat per fongs o altres microorganismes. Ara bé, si a aquestes causes de mortalitat natural s’hi afegeixen les derivades de l’activitat humana, especialment les arts de pesca, els plàstics que són confosos per meduses i el xoc amb embarcacions, es pot explicar perquè la tortuga es troba en la llista vermella d’espècies amenaçades, en categoria de vulnerable, de la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (UICN).

La tortuga ha estat un animal habitual a les Pitiüses fins a l’arribada del turisme massiu i la gent major encara recorda la complicada elaboració que requeria per ser cuinada i el seu gust a pollastre. Denotant aquest rèptil com un animal que havia format part de la vida quotidiana dels illencs en el passat, la companyia de teatre de Formentera, Espai Frumentaria, estrenà el 2013 un muntatge titulat Cap de Tortuga, que precisament posava èmfasi en la memòria i el pas del temps.

Text: Josep Rubio

Fotografia: Benjaminet

____________

COM VIATJAR (EN COTXE O NOMÉS PASSATGERS) D’EIVISSA A FORMENTERA

Per viatjar en ferri entre Eivissa i Formentera, ja sigui en el teu propi cotxe o com a passatger, tens a la teva disposició l’APP de Próximo Ferry a les botigues d’Apple i Google Play. Allà podràs comprar els tiquets, per a passatgers i cohe, del ferri entre Eivissa i Formentera. Ho podràs fer també en www.proximoferry.com