LA NENA I LES FILADORES O ELS REPTES DE LA (BONA) MEMÒRIA

Història | Gener 4, 2018

Pere Català i Roca anticipa la mirada del gran fotògraf de Formentera, Beni Trutmann, en capturar el dia a dia dels illencs abans del turisme

La Història en majúscula de vegades és la suma de l’aportació dels professionals més les petites i anònimes vivències

Text: Josep Rubio | Fotografia: Pere Català i Roca ©, font AISF

El fotògraf i historiador Pere Català i Roca immortalitzà la seva expedició a Formentera amb 42 imatges reveladores del dia a dia dels illencs de mitjans del segle XX, just abans de la irrupció del turisme. Aquestes fotografies, que han revifat gràcies a la recent compilació ‘Viatge a Formentera. Fotografies de Pere Català i Roca’, impulsada conjuntament per l’Editorial Mediterrània-Eivissa i el Consell Insular, mostren els paisatges esquerdats per murs de pedra seca i casetes blanques així com les figueres estalonades, els molins de vent o les casetes de sitja per fer carbó. A més, Pere Català i Roca anticipa la mirada del gran fotògraf de Formentera, Beni Trutmann, en capturar el dia a dia dels illencs, traginant mercaderies al moll de la Savina, carregant sal, sortint de missa, filant llana o realitzant petites reparacions a la casa.

Quan en el 2015 Andrea Corachán intentà datar la sèrie d’imatges per escriure el pròleg del catàleg on van publicar-se, descobrí com, a vegades, la Història, en majúscula, és un anar i venir entre allò que ens llega a través dels documents, més les petites i anònimes vivències. Un exemple en seria la imatge de la nena que acompanya a un grup de dones filant i fent calça a can Joan d’en Pep Castelló as cap de Barbaria. En un primer moment, la fotografia havia estat datada en el 1947 per Martin Davies en el seu imprescindible ‘Eivissa: Cent anys de llum i ombra’. Molt probablement, el britànic establí l’any 1947 després de consultar a la família de Català i Roca. En el dietari del fotògraf esmenta l’illa seguida d’una exclamació: “Sí, afortunadament es va fent real l’anada a EIVISSA i FORMENTERA! Pensem estar-hi vuit dies. Pere, això va endavant!”, escriu per ell mateix.

En el seu dietari d’aquest any, Pere Català i Roca explica doncs la seva intenció de viatjar a les Pitiüses, però per raons desconegudes aquesta expedició s’ajornà, i és l’any 1948 quan descriu una visita a Eivissa, en què conegué l’illa en companyia del monumental historiador eivissenc Isidor Macabich i del geògraf català Joan Vilà i Valentí. En un dels paràgrafs de 1948, el fotògraf també escriu que aquest va ser el seu primer viatge “en un vaixell de veritat”, i descarta la visita a Formentera per falta de temps. D’aquesta manera era poc raonable pensar que la foto de la nena i les filadores fos de 1947, una hipòtesi que s’aconseguí confirmar l’any 2015.

El fet de fer sortir la imatge d’un entorn reservat (l’arxiu Català i Roca) i divulgar-la entre la població de Formentera, permeté posar nom a la nena que acompanya les filadores, Maria Verdera Escandell, nascuda en desembre de 1948. A la imatge aparenta entre dos i tres anys, per la qual cosa la nova datació, que avui dia no s’ha concretat amb exactitud, passaria a ser entre 1950 i 1951. Altres dades ens permeten acotar el temps de la imatge. Si suposem que la sèrie de 42 fotografies de Pere Català i Roca fou presa en un sol viatge, podem estar segurs que aquest fou posterior al 1950 i abans de 1958. En diverses de les imatges apareixen els molins de sa Miranda amb les antenes envelades, el que indica que la fotografia fou presa abans de 1958, quan una ponentada malmeté les seves antenes de fusta, que no foren restaurades fins anys recents.

Esperem que ara especialistes i aficionats puguin aprofundir en el coneixement de l’obra del fotògraf amb totes les facilitats, ja que la família de Pere Català i Roca ha donat, sense treure’n cap benefici econòmic, el fons de 15.000 documents del seu pare i avi a l’Arxiu Nacional de Catalunya perquè sigui convenientment ordenat, catalogat i esdevingui accessible per a tothom. A més, l’Arxiu d’Imatge i So de Formentera tindrà una còpia digital del conjunt de fotografies de l’illa, la major part de les quals eren inèdites fins a la publicació del 2015.

Per saber-ne més:

Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera

Viatge a Formentera. Fotografies de Pere Català i Roca

Eivissa: cent anys de llum i ombres (Martin Davies i Philippe Derville)