SANT VALERO, UNA COVA DE PEL·LÍCULA

Història | Gener 25, 2018

És una de les coves més grans de Formentera amb més de 350 metres de profunditat.

Diu la llegenda que el capità de lladres Vicent Pepa trobà amagatall en les galeries de la cova

Text: Josep Rubio | Fotografia:Alfredo Montero

Protagonista de llegendes i fins i tot d’una pel·lícula, la cova de Sant Valero, situada al litoral de llevant del cap de Barbaria, entre les puntes des Pujolets i es Corb Marí, és una de les cavitats més grans de Formentera, amb una llargària de 355 metres. És fàcilment localitzable i la seva exploració no és complexa, tot i que s’ha de realitzar amb la pertinent cautela: és recomanable seguir un cable guia i anar ben equipat, amb bones llanternes. L’accés a la cova és un xic més problemàtic i caldrà fer-lo a quatre grapes, però als pocs metres les galeries ja són més transitables.

Compta amb dues obertures a l’exterior i la seva boca més coneguda, a poc més d’una trentena de metres de la mar, en el vessant sud del torrent de Sant Valero, talment sembla la gola del llop. La gruta, d’origen càrstic, està formada per diverses galeries horitzontals de direcció NE-SO i compta amb un cocó interior d’aigua potable que anys enrere fou utilitzat pels veïns de la rodalia. Segons l’historiador Joan Marí Cardona, al s. XIV la cova devia donar nom a una gran àrea dins la qual s’ubicà la capella de Sant Valero o capella de sa Tanca Vella, que actualment podeu visitar a Sant Francesc.

El cineasta formenterer Alfredo Montero la trià per rodar-hi ‘La Cueva’ (2014) el seu llargmetratge de terror sobre uns joves que s’endinsen a l’interior de la cavitat i acaben vivint una història de supervivència extrema, perduts en les humitats i estretors de Sant Valero. El film s’endugué la Biznaga a millor pel·lícula, actor i actriu en la secció Zonazine del Festival de Màlaga. Premis guanyats, literalment, a costa de sang, suor i llàgrimes per Montero i el seu equip de rodatge, que passaren setmanes a l’interior de la gruta, vivint alguns episodis en què patiren hipotèrmies, crisis d’ansietat, cops, talls i molta brutor.

Mentre els protagonistes de ‘La Cueva’ descobriren un infern a Sant Valero, la colla de lladres capitanejada per en Vicent Pepa hi trobà refugi, segons narra Joan Castelló Guasch a ‘Rondaies de Formentera’. Explica la llegenda que el bandit, home viu i enginyós on n’hi hagués, assaltà amb els seus còmplices la casa d’un senyoràs d’Eivissa i després s’amagà amb la resta de la banda a la cova de Sant Valero. Diuen que “mala gent fa mala processó” i quan els seus col·laboradors, cansats d’estar ocults i d’esperar el repartiment del botí, volgueren fer-li la pell, en Vicent Pepa ja s’ho havia vist a venir i es féu fonedís cova endins. Ningú en va saber res mai més, però la rondalla diu que al cap de pocs dies desaparegué un llaütet des Caló i que a Alger hi hagué un senyor molt ric que ajudava a tots els formenterers i eivissencs que hi emigraren.

PER SABER-NE MÉS:

Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera

Rondaies de Formentera, Joan Castelló Guasch

________________________________________________________

PUBLICITAT

www.proximoferry.com

Pensant en el proper viatge?
Entra a www.proximoferry.com i compra el teu
bitllet de ferry per moure’t entre Eivissa i Formentera.