FORMENTERA A DOS METRES SOBRE TERRA

Rutes | Febrer 15, 2018

En Vicent segueix treballant amb cavalls, com el seu avi, però ara en comptes de fer feina al camp, organitza rutes turístiques.

Els cavalls d’en Manuel de Can Vicent Rafel llauraven camps, transportaven persones i ajudaren a fer la carretera de la Mola

Text: Josep Rubio | Fotografia: Rutas Es boixets

Des de la talaia mòbil de la gropa del cavall, en Vicent Juan ens proposa una vista inèdita de Formentera. La creu dels seus cavalls menorquins, sobre on es col·loca la muntura, és a uns 165 centímetres d’altura, el que fa que un cop hi muntem, la visió ens quedi a més de dos metres de terra.

L’alçada convida a contemplar l’illa i l’horitzó amb uns altres ulls, mentre entre les cames notem els moviments d’un elegant animal de mitja tona.

En Vicent, de 30 anys, en fa quatre que obrí Rutes Es Boixets, des d’on organitza tota mena d’excursions per a adults i nens i també activitats en què els cavalls són els protagonistes, com classes d’iniciació i doma o sessions amb persones amb discapacitat. Els passejos que ens proposa són per a tots els nivells, i per estar preparats, ens calen algunes instruccions molt bàsiques i el casc que ens facilita. Així, ja estem llestos per recórrer el litoral tot contemplant la posta de sol sobre la mar o les ombres allargant-se en el paisatge de la Formentera interior.

La passió d’en Vicent per l’hípica ve de lluny, el seu avi, en Manuel de Can Vicent Rafel, fou un dels darrers formenterers en utilitzar cavalls per fer feina al camp. Els cavalls d’en Manuel, de raça mestissa i adquirits a Eivissa, llauraven les seves terres o les del formenterer que li ho demanés, i també ajudaren a fer la carretera de la Mola, traginant el material que s’extreia d’una de les pedreres de la zona.

A més, en Vicent explica que el seu avi, que visqué prop de la Punta de sa Creu, a Can Blai, emprava els animals per a portar altres veïns de la Mola cap a la part baixa de l’illa. D’aquells temps, en Vicent en conserva restaurats diversos carros de barana, els tradicionals de les Pitiüses per servir al camp i fins i tot els dies de festa, per omplir-los de veïns i anar al poble. A més, també ha adquirit un carretó de molles, una versió més sofisticada que en el seu dia només utilitzava la gent adinerada per anar a missa els diumenges.

Orgullós, assenyala que els seus 13 cavalls han estat domats per ell mateix, de manera que els ha transformat en exemplars tranquils, que no s’inquieten si es creua un gos o pel soroll d’un motor i que també són capaços de fer l’emblemàtic “bot menorquí”, una cabriola hípica tradicional del Sant Joan de Ciutadella. Per en Vicent, la doma demana agafar el cavall ben jove i ensenyar-lo amb disciplina, però sobretot, el domador ha de ser capaç de generar un vincle ferm entre l’home i l’animal. El formenterer destaca que el cavall és un animal “de manada i poruc, que tendeix a fugir, extremadament sensible i que no vol ser muntat de cap manera”. Per això, assenyala: “T’has de guanyar la seva confiança, amb un tracte molt suau, amb exercicis de peu a terra i deixant les regnes llargues, notant com el cavall està relaxat i gaudeix amb tu”. Així, “l’animal és més que una eina i esdevé un company”, una gratificació que es completa quan “una persona que mai s’havia atrevit a muntar, et mira després d’una ruta i et diu que s’ha emocionat”.

________________________________________________________

PUBLICITAT

www.proximoferry.com

Pensant en el proper viatge?
Entra a www.proximoferry.com i compra el teu
bitllet de ferry per moure’t entre Eivissa Formentera.