FORMENTERA POSA FI A 81 ANYS DE DESMEMÒRIA

Próximo Ferry | Abril 12, 2018

S’instal·la a Sant Ferran el primer memorial de les Balears pels assassinats del franquisme

Encara resten altres espais per dignificar, com el camp de concentració, a la Savina

Text i Fotografia: Josep Rubio

Després de quatre dècades de dictadura i quatre més de democràcia parlamentària, després de més de 80 anys de silencis eixordadors, Formentera ha dignificat el record dels cinc assassinats pel feixisme a Sant Ferran: Jaume Ferrer Ferrer, Josep Ribas Marí, Joan Tur Mayans, Jaume Serra Juan i Vicent Cardona Colomar.

El passat 1 de març, una jornada en la qual coincideix el dia de les Illes Balears amb l’aniversari d’aquest tràgic fet, el Govern autonòmic instal·là un humil memorial a pocs metres de la tàpia del cementeri d’aquest poble, on els cinc homes foren afusellats. Es tracta d’una escultura de ferro ‘cortén’, d’un metre d’altura i que evoca un arbre. Un petit objecte que pren gran significat pels formenterers, especialment pels familiars dels represaliats. Carme Ferrer, néta d’una de les víctimes, ha explicat que “com a mínim tenim un lloc on portar-li un ram de flors, encara que sempre li hem posat al nostre cor”.

Com en la resta dels 12 assassinats produïts en els primers mesos de la Guerra Civil per part de les forces franquistes, els cinc de Sant Ferran no eren persones amb especial rellevància política, sinó simples simpatitzants d’esquerres. Els formenterers amb més responsabilitat en les organitzacions republicanes havien fugit de l’illa, feia temps, com és el cas dels 31 que partiren a bord del ‘Miquel Petit’, el setembre de 1936, rumb a Xàbia, els set que des de s’Estufador o els sis que des des Pujols salparen amb petites embarcacions cap a Algèria o els tres que des de l’estany des Peix posaren proa a la Península.

Així mateix el Govern balear ha anunciat que vol senyalitzar els indrets on foren assassinades i inhumades totes les víctimes del feixisme a Formentera. Es tracta de la pedrera d’en Coix, as Pujols, on descansen cinc persones, la pujada de la Mola, on hi ha les despulles d’un home i el fossar vell de Sant Francesc, amb una altra persona. En aquest darrer cas, a més, el Govern té previst emprendre la recerca de les restes de Josep Tur Planells, Pep de na Damiana, a partir de l’estiu, com ja s’ha fet amb els cinc de Sant Ferran.

A Sant Francesc també trobem un altre racó de la memòria, al peu d’una de les oliveres de la plaça de la Constitució es recorda als cinc formenterers que moriren als camps d’extermini nazi de Mauthausen-Gusen, on arribaren a ingressar uns 7.300 presoners espanyols. En el 70è aniversari de l’alliberament d’aquest camp, l’any 2015, el Fòrum per la memòria d’Eivissa i Formentera hi instal·là una placa de ceràmica que commemora els formenterers malaurats: Jaume Colomar Juan, Miquel Costa Yern, Antoni Planells Guasch, Josep Riera Mayans i Jaume Roig Mayans.

Ara bé, Formentera encara té pendent dignificar la Colònia Penitenciària, un camp de concentració de presos republicans situat a la Savina i que constitueix un dels testimonis materials de la repressió franquista de postguerra a l’illa. S’aixecà el 1939 i estigué operatiu fins a 1942 i en el camp hi foren reclosos un miler de presoners d’arreu de l’Estat, dels quals almenys 58 d’ells hi perderen la vida com a conseqüència de les dures condicions i la fam. Actualment encara es conserven restes dels murs de delimitació, els paviments d’alguns dels barracons i tres pous. L’agrupació de folk Aires Formenterencs posà música al poema de Joan Colomines ‘Presó de Formentera’, en el qual hi ha els versos: “Allò que fou ja fou. Resten les cendres, damunt les quals farem el món de tots”.

Per saber-ne més:

Formentera a l’època contemporània (Santiago Colomar)

La Guerra Civil a Eivissa i Formentera (Artur Parrón)

Memòria contra l’oblit. Les fosses de la Guerra Civil a Eivissa i Formentera (Diversos autors)

________________________________________________________

PUBLICITAT

www.proximoferry.com

Pensant en el proper viatge?
Entra a www.proximoferry.com i compra el teu
bitllet de ferry per moure’t entre Eivissa i Formentera.