Camí de sa Pujada o com accedir a la Mola sense trepitjar l’asfalt

Rutes | Març 16, 2017

Les transparents aigües que banyen es Caló de Sant Agustí i les singulars casetes varador del seu port seran el punt de partida d’una ruta que ens ofereix bones mostres del patrimoni pescador i del típic bosc mediterrani, a més d’una de les millors vistes panoràmiques de Formentera.

Es tracta d’un recorregut de poc més de 2 kilòmetres, poc exigent per la distància però en el que cal anar ben calçat per salvar el desnivell d’un accidentat camí empedrat. Pel que fa a les dues rodes, aquesta és una ruta apta només pels ciclistes experts i habituats a ascensos tècnics. La caminada parteix des Caló, una població que deu el seu nom al monestir de monjos agustins fundat a la Mola el segle XIII i que en el passat mantingué un port que connectà aquesta banda de Formentera amb Eivissa. A la part de darrera del port, a tocar de l’actual aparcament, encara es conserva la roda de fusta amb què es feien pujar les barques fins als varadors. Especialment a l’estiu, a ponent de la cala és comú veure, penjat de les parres, el peix assecant-se al sol i al vent que després condimentarà l’ensalada pagesa.

Diu una placa a l’entrada del restaurant Can Rafalet que contemplant aquest panorama fou com Montserrat Roig s’inspirà per escriure una de les obres cabdals del feminisme en català, L’hora violeta. Al final del carrer Sant Agustí hi ha s’Alambí, la casa on començaren a destil·lar les seves begudes la família Marí Mayans, de la coneguda marca de licor d’herbes.

Deixant el poble enrere enfilarem cap a l’est resseguint la costa rocosa i baixa, apta pel bany sobretot si protegim els peus amb escarpins. A menys de 500 metres, trobarem les casetes varador del pou des Verro, ja desaparegut, però que antigament havia servit per abeurar el bestiar de la Mola. En aquest punt buscarem un camí de terra que, perpendicular a la mar, puja uns 200 metres i ens deixa al peu del camí de Sa Pujada, que està senyalitzat. Aquesta via empedrada, mal anomenada camí romà, era l’antiga connexió dels habitants de la Mola amb la part baixa de l’illa i fou restaurat al segle XVIII per presos que hi feien treballs forçats, una mà d’obra que també s’arribà a emprar a la indústria salinera. Durant l’ascens, enmig de savines, pins, ginebres, cepells i romanins, trobarem el mirador del racó de sa Pujada, amb vista al penya-segat, al litoral de Formentera i a les illes d’Eivissa, Espalmador, Espardell i Espardelló. Abans de finalitzar el camí, descobrirem la cova de sa mà Peluda, un topònim que ens remet a les llegendes locals, als temps de les ràtzies nord-africanes i que proporciona una bona excusa per reprendre la lectura de les recopilacions de rondalles de Joan Castelló Guasch.

Text: Josep Rubio

Fotografia: Próximo Ferry

____________

COM VIATJAR (EN COTXE O NOMÉS PASSATGERS) D’EIVISSA A FORMENTERA

Per viatjar en ferri entre Eivissa i Formentera, ja sigui en el teu propi cotxe o com a passatger, tens a la teva disposició l’APP de Próximo Ferry a les botigues d’Apple i Google Play. Allà podràs comprar els tiquets, per a passatgers i cohe, del ferri entre Eivissa i Formentera. Ho podràs fer també en www.proximoferry.com