UNA ESTACIÓ ESPACIAL A FORMENTERA

Rutes | Agost 30, 2018

La Plataforma és una antiga piscifactoria submergida entre els 12 i els 30 metres de profunditat que recorda les pel·lícules de Kubrick

Les immersions nocturnes aguditzen la sensació de trobar-nos en una altra dimensió i permeten observar un nou entorn de fauna

Text: Josep Rubio | Fotografia: Próximo Ferry

Pels addictes a la ingravidesa, les sensacions tenyides de blau i la llei del silenci que imposa el submarinisme, la immersió de la Plataforma, a s’Espardell, és una opció que mai decep. Ho assegura en José Antonio Arribas, formenterer que busseja des de 1994 i que des de 2001 és instructor professional. Juntament amb altres quatre residents de l’illa forma l’equip de Formentera Divers i explica que la cèlebre Plataforma és en realitat una de les primeres piscifactories establertes en aigües espanyoles que després de ser abandonada, s’enfonsà per l’embat de la mar i la falta de manteniment l’any 1996. Alguns illencs encara recorden com, en enfonsar-se la piscifactoria, foren alliberades les daurades que havien viscut tota la seva existència en captiveri i que amb prou feines sabien nedar, de manera que quedaren a la mercè de qualsevol que les volgués recollir fàcilment a la platja. Avui la Plataforma conforma una peculiar estructura submergida entre els 12 i els 30 metres de profunditat que compta amb quatre hexàgons molt grans amb columnes verticals i que els visitants sovint relacionen amb seqüències de pel·lícules de ciència-ficció. Les imatges de Kubrick s’esfumen quan tot d’una descobrim la vida que s’hi ha generat: pops, congres, morenes, barracudes, i recordem que som a la mar i no de missió amb el Hubble.

Les aigües de Formentera ofereixen una gran visibilitat gràcies a l’enorme extensió de praderia de posidònia que envolta l’illa i que fa una feina constant de depuració de la mar. Aquest bé natural ha estat reconegut com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO i forma part del Parc Natural de ses Salines. De fet, més de la meitat de l’oxigen que respirem prové del mar i els científics consideren la posidònia com el pulmó del Mediterrani. Es calcula que una hectàrea de posidònia és capaç de produir cinc vegades més oxigen que una hectàrea de selva amazònica.

A més de la transparència de les aigües, des de Formentera Divers assenyalen que les reduïdes dimensions de l’illa permeten trobar fàcilment un litoral arrecerat del vent, de manera que és fàcil bussejar cada dia en aigües tranquil·les com si es tractés d’una piscina natural.

A poques milles del port de la Savina, podem gaudir d’immersions as Vedrà, un illot pròxim a Eivissa que ofereix una espectacular paret vertical que cau fins a 56 metres de profunditat, amb vermells jardins de gorgònies, barracudes, tonyines i tota mena de vida tectònica. Pels novells, Arribas recomana l’Arc, prop de Punta Gavina, una porta natural de roca d’uns 9 metres de diàmetre que ofereix un contrallum gòtic pel qual s’escolen els sards, les salpes, els corballs i nudibranquis i amb un xic de sort, algun cavallet de mar.

Arribas assenyala que sovint els visitants mostren un gran interès per visitar un dels vaixells enfonsats més grans del Mediterrani, el Don Pedro. Formentera Divers realitza aquesta immersió però pel submarinista, posats a visitar un derelicte, prefereix el Joker, un veler d’uns 16 metres d’eslora i dos pals enfonsat entre s’Espardell i s’Espalmador descobert el 2012. El bussejador indica que aquest vaixell “té màgia”. Plantat sobre el blanc a uns 46 metres de profunditat, amb les veles hissades enmig del no-res, sembla

que encara navegui cap a un rumb impossible.

Ara bé, després de recórrer pam a pam el paisatge ocult sota la mar, les coves, els penya-segats submergits i els fantasmes dels naufragis, Arribas i els seus companys han descobert un nou món sense moure’s del lloc: les immersions nocturnes, en les quals la sensació d’interactuar en una altra dimensió s’aguditza i la vida al voltant del submarinista canvia radicalment: “Recordo una vegada que em vaig trobar al mig d’un banc d’una vuitantena de roncadors, tots ells dormint i fent voltes sobre mi. Havia d’anar amb cura de no xocar contra ells”.

________________________________________________________

PUBLICITAT

www.proximoferry.com

Pensant en el proper viatge?
Entra a www.proximoferry.com i compra el teu
bitllet de ferry per moure’t entre Eivissa i Formentera.