HARMALA: L’HERÈNCIA DELS HIPPIES?

Història | Octubre 11, 2018

Barbara Klahr ha descobert una planta al·lucinògena que mai havia estat citada a les Balears.

Segons la naturalista els indicis apunten que la Peganum harmala fou importada pels joves contraculturals

Text: Josep Rubio | Fotografia: Próximo Ferry

Poca cosa queda dels aromes de modernitat, lliure pensament i marihuana que els hippies portaren a Formentera a finals de la dècada dels seixanta. Però quan pensàvem que ‘els peluts’, com els anomenaren a l’illa, eren cosa passada, la naturalista Barbara Klahr ha fet una descoberta que ens transporta a un dels àmbits més polèmics de la contracultura dels seixanta: l’exploració d’allò que s’amaga sota (o darrere o a sobre) del pensament conscient a través de les substàncies al·lucinògenes.

Si bé els hippies s’han extingit a Formentera, el que sobreviu és la seva herència vegetal, les plantes que importaren, cultivaren i consumiren. L’alemanya Barbara Klahr, que d’ençà que el 1993 s’instal·là a l’illa, observa la seva flora i fauna, descobrí el juny de 2003 exemplars de Peganum harmala. Es tracta d’una planta amb una polida flor blanca de cinc pètals, coneguda en català com ruda borda (malgrat que no s’assembli a la ruda) o armalà; en castellà com ruda síria, hármel o alharma, i en el món underground, com l’ayahuasca europea.

Klahr, que col·labora amb la Universitat de les Illes Balears, Govern balear, i entitats ecologistes, com el GOB, assenyala que aquesta planta viu exclusivament en una zona molt concreta de l’illa i que no ha estat citada enlloc més de les Balears. Els coneixedors de l’espai en qüestió, que no revelarem per expressa recomanació de treballadors de la conselleria de Medi Ambient, recorden que molt a prop hi visqué durant anys un grup de hippies. Per aquest motiu, Klahr assenyala que la planta podria haver estat plantada a posta per aquells joves alternatius o fins i tot, créixer de forma espontània després que s’extraviés una llavor.

La seva ingesta pot provocar relaxació, mareig, i de vegades efectes antidepressius amb suggerents imatges a ulls clucs. Ara bé, també sol produir nàusees, vòmits, diarrea i una gran ressaca. Així mateix s’empra com a potenciador d’altres substàncies i multiplica els efectes dels bolets al·lucinògens, els fongs i l’LSD, entre altres.

La harmala és autòctona d’Àsia i el Mediterrani oriental tot i que està estesa per la Península, on alguns autors apunten que arribà durant l’expansió de l’Islam. Els seus usos són variats i a més de ser una referència pels psiconautes, en algunes cultures també s’empra com a afrodisíac, per evitar la caiguda de cabell o abortiu. Klhar també assenyala aplicacions de la medicina tradicional en el tractament de malalties òssies, trastorns del sistema nerviós i problemes cardíacs. En tot cas, la naturalista aclareix que no ha tastat la Peganum harmala i que de fet, ni en els anys que descobrí l’illa, a finals dels seixanta, s’animà a provar la marihuana.

________________________________________________________

PUBLICITAT

www.proximoferry.com

Pensant en el proper viatge?
Entra a www.proximoferry.com i compra el teu
bitllet de ferry per moure’t entre Eivissa i Formentera