La Mola des de la mar: cala Codolar

Rutes | Abril 20, 2017

Si bé des de l’altiplà de la Mola gairebé mai deixem de veure la mar, en pocs indrets podrem contemplar-la a flor d’aigua. Per fer-ho caldrà baixar per un camí accidentat i vertical, així que l’excursió fins a Cala Codolar és recomanable per fer només a peu, per persones poc sensibles al vertigen i que gaudeixin d’una mínima agilitat.

La ruta més fàcil i curta, d’uns 2,5 km, parteix des del far de la Mola, tota una icona de Formentera i amb motiu, ja que s’alça a uns 140 metres de la mar al límit d’un imponent penya-segat.

El far entrà en funcionament el 1861 per mandat d’Isabel II i al llarg dels anys ha estat alimentat amb oli, parafina, petroli i finalment electricitat. És pertinent assenyalar-ho, ja que el camí que baixa des de dalt de les penyes fins a la cala és el que s’utilitzà antigament per transportar el combustible des de la barca fins al far.

Al costat de l’edifici, la colònia francesa de l’illa aixecà un monòlit dedicat a Jules Verne, qui en la seva novel·la “Hector Servadac” concedí un sorprenent protagonisme a l’illa de Formentera, un tros de la qual sobreviu al cataclisme que produeix un meteorit en impactar contra el planeta terra.

Ens situarem a la cara sud del far, venint de la carretera a la dreta, i resseguirem un caminet que perfila la grandesa del penya-segat i des d’on contemplem la magnitud de la mar que el banya. Si mirem a terra, observarem romanins, mates, savines, ginebres i pins. Pel que fa a la fauna, el més rellevant és el virot, una au que fa nius a la penya i que està amenaçada d’extinció. També hi podrem observar corb marins, gavines, sargantanes, conills i l’endèmica rata de cua blanca. Lamentablement els darrers anys s’hi ha afegit fauna invasora que perjudica els animals autòctons, com els gats ensalvatgits o la serp blanca, completament inofensiva pels éssers humans però molt perjudicial per als animals de menys volum.

Estarem atents a l’esquerra del camí i comptarem els murs de pedra seca que de forma perpendicular acaben a l’espadat. Passada la segona paret a l’esquerra veurem el camí que baixa cap a Cala Codolar, que al principi sembla més confortable del que acaba sent en el tram final. Un cop a baix tenim una singular vista dels cingles que sempre veiem des de dalt. Un dels varadors encara es conserva en bon estat i a pocs metres hi ha una mena de gruta. Es tracta d’una cova que els antics pescadors convertiren en refugi per descansar abans de fer-se de nou a la mar per retirar les arts que s’havien calat a la nit.

Text: Josep Rubio

Fotografia: Próximo Ferry

____________

COM VIATJAR (EN COTXE O NOMÉS PASSATGERS) D’EIVISSA A FORMENTERA

Per viatjar en ferri entre Eivissa i Formentera, ja sigui en el teu propi cotxe o com a passatger, tens a la teva disposició l’APP de Próximo Ferry a les botigues d’Apple i Google Play. Allà podràs comprar els tiquets, per a passatgers i cohe, del ferri entre Eivissa i Formentera. Ho podràs fer també en www.proximoferry.com