Formentera, l’illa del blat?

Història | Maig 11, 2017

L’origen del nom de l’illa s’ha explicat tradicionalment com una derivació del mot llatí “frumentaria”, que significa blat. Aquesta és la interpretació que consta a l’escut heràldic del municipi, que sobre una torre de defensa i amb una senyera quadribarrada de fons, mostra una gavella de blat. És també l’explicació més popular que fins i tot el poeta Marià Villangómez ha immortalitzat en els seus versos “… a moldre aquest poc de gra / d’on prengué nom Formentera…”.

Ara bé, d’aquesta interpretació se’n podria despendre que l’illa de Formentera era abundant en blat, una idea que fou divulgada durant l’edat mitjana i que dista molt de poder ser certa en una terra àrida i de sòls pobres i arenosos. En canvi, el filòleg Joan Coromines explicà l’origen del nom de l’illa a partir d’una altra paraula llatina, “promontoria”. Aquest mot significa promontoris, en referència a la visió des de la distància de Formentera, amb les elevacions de la Mola i es Cap.

Més recentment, el lingüista Joan Veny ha vinculat l’origen del topònim amb el mot “frumentarius” que en llatí significava més que un comerciant o conreador de blat, i també abastaria el concepte de proveïdor d’aliments. Aquesta teoria ens remet als anys del despoblament (segles XIV-XVII), quan Formentera esdevingué un espai aprofitat pels eivissencs per pasturar els ramats, obtenir fusta o sembrar-hi. D’aquesta manera, l’illa no seria un espai ric amb blat, sinó simplement un territori satèl·lit d’Eivissa d’on extreure alguns béns.

A més, Formentera ha tingut altres noms al llarg de la història. Així, autors clàssics l’anomenaren Ophiusa (del grec “illa de les serps”) o Colubraria (també en referència als ofidis), suggerint una illa inhòspita on abundaven les serps, una explicació que tampoc encaixa amb la fauna de Formentera, però que potser fa referència a la notable presència d’uns altres rèptils, les sargantanes. Fins i tot els turcs, ja en el s. XVI l’anomenaren Koyunluca, “l’illa de les ovelles”, de nou una possible referència al costum dels eivissencs de mantenir ramats ovins a Formentera.

Tot i que potser una de les denominacions més sorprenents de l’illa és la que rebé a finals del s. XIX i principis del XX, quan l’emigració s’endugué a bona part de la població masculina i Formentera fou anomenada popularment com “s’illa de ses dones”.

Text: Josep Rubio

Fotografia: Lunamarina

____________

COM VIATJAR (EN COTXE O NOMÉS PASSATGERS) D’EIVISSA A FORMENTERA

Per viatjar en ferri entre Eivissa i Formentera, ja sigui en el teu propi cotxe o com a passatger, tens a la teva disposició l’APP de Próximo Ferry a les botigues d’Apple i Google Play. Allà podràs comprar els tiquets, per a passatgers i cohe, del ferri entre Eivissa i Formentera. Ho podràs fer també en www.proximoferry.com