Una excursió (entre cent) per Can Marroig

Rutes | Febrer 16, 2017

Passejar sense ser pertorbats per cap moto o cotxe és el primer atractiu que descobrirem al endinsar-nos a Can Marroig, una finca pública de 149 hectàrees que només es pot recórrer a peu o en bicicleta. Es tracta d’un territori situat al nord-oest de Formentera, entre la mar i l’estany des Peix, i que ofereix gran alternança d’ambients, ecosistemes i elements patrimonials. Proposem un recorregut fàcil i curt (de menys de 2,5 kilòmetres anada i tornada) amb un poc de tot: mar, bosc, cultiu i patrimoni pescador. Prendrem el camí que parteix des del Centre d’Interpretació de Can Marroig, un edifici que com a arquitectura històrica i espai expositiu mereix una futura menció a part.

El recorregut l’iniciem a través dels antics camps de cereal i vinya, que actualment la cooperativa del Camp de Formentera vol reactivar. Un paisatge connectat entre si per l’antic sistema hídric, que comprenia molins, canals i fins i tot algun safareig del que encara podem observar les restes. Es tracta dels vestigis de l’única finca de l’illa que tingué la pretensió de produir a gran escala i que, amb propietaris mallorquins, tenia masovers treballant-hi ja a les darreries del segle XIX. A mesura que avancem pel camí, deixem enrere els camps de conreu dominats pels conills en terra i pels xoriguers al cel. Les savines i pins van conquerint espais a favor del bosc i com a terra de ningú queda l’hàbitat pels arbustos com la mata, el romaní o els cepells, on fa pas migratori l’enganyapastor i hi cria l’espècie endèmica de les Balears de ganyet. No trigarem a veure, seguint el camí a mà dreta, la indicació del varador de pescadors del racó des Banc. Un indret de roca baixa que permet el bany, és poc concorregut i exigeix el màxim respecte al visitant. Als voltants, descobrirem el singular paisatge de les pedreres tradicionals de marès, un material molt valorat a Eivissa i Formentera, usat en la construcció residencial però també en les torres litorals de defensa o fins i tot en les muralles renaixentistes d’Eivissa (s. XVI).

Si reprenem el camí que ens ha portat fins as Banc i caminem un quilòmetre més cap al sud-oest, arribarem a la torre de defensa de la Punta de la Gavina, original del s. XVIII i restaurada el 2008 per l’arquitecte local Marià Castelló. Si ens quedem as Banc, val la pena saber que a l’extrem de la punta rocosa que cobreix aquest racó dels vents del nord, s’hi amaga sota les aigües, però a poca profunditat, el cèlebre Arc. Una portalada natural de pedra calcària folrada de vegetació submarina que és accessible sense equip de respiració autònom i en la que es poden apreciar les iridescències dels rajos del sol que ens arriben des del blau.

Text: Josep Rubio

Fotografia: Próximo Ferry

____________

COM VIATJAR (EN COTXE O NOMÉS PASSATGERS) D’EIVISSA A FORMENTERA

Per viatjar en ferri entre Eivissa i Formentera, ja sigui en el teu propi cotxe o com a passatger, tens a la teva disposició l’APP de Próximo Ferry a les botigues d’Apple i Google Play. Allà podràs comprar els tiquets, per a passatgers i cohe, del ferri entre Eivissa i Formentera. Ho podràs fer també en www.proximoferry.com