QUE VE EL BORUSSIA!

Història | Juny 22, 2017

El capità del Borussia, Berti Vogts va dir que aniria molt bé una setmana de relaxació abans de la decisiva final de la UEFA contra el Tweente.

En el partit es van veure algunes de les estrelles del millor Borussia de tots els temps com Bonhof, Simonsen i Stielike.

Text: Josep Rubio | Fotografia: Arxiu Família Toni Torres

El 1975 es complien tot just quatre anys de la fundació de la Societat Deportiva Formentera i l’entitat ja tingué una cita amb la història: un partit capaç de desbordar el Camp Municipal de Futbol i omplir-lo fins a la bandera amb 3.500 espectadors, en un moment en què l’illa fregava els 4.000 habitants. Els roig i negres s’enfrontarien l’11 de maig d’aquell any a un dels grans d’Europa, al campió de la Bundeslliga, el Borussia Mönchengladbach.

Explica Xicu Ferrer, que llavors formava part de la directiva del club i acabà sent-ne president, que el touroperador Transair, que treballava des de feia anys a Formentera, pretenia organitzar un esdeveniment important per commemorar el seu 25è aniversari. La companyia tenia com a client el club de Renània i en una època en què les coses del futbol es feien en la distància curta, i no tant per mitjà de representants i caps de màrqueting, es proposà al jugador Berti Vogts venir a jugar un amistós a Formentera. El defensa no pensà ni en el llarg viatge ni en el camp de terra, i estigué encantat amb la idea. En poques setmanes els alemanys jugarien la final de la Copa de la UEFA contra l’holandès Tweente, però segons explica Xicu Ferrer, “en Berti va dir que aniria molt bé una setmana de relaxament abans del decisiu partit”. Coses del futbol dels setanta.

Dit i fet, Transair portà un dels grans de l’esport rei a Formentera i el Municipal, que en aquells dies no disposava de grades, “s’equipà” amb tres fileres de taulons subministrats per Muebles Carlos que s’aguantaren amb blocs. A més, una de les condicions de Vogts fou que la recaptació es dediqués a una causa benèfica, de manera que les 140.000 pessetes de la taquilla (cada entrada costava 20 duros) es donaren a Ca ses Monges.

En el partit, que congregà a milers d’espectadors locals i de més enllà dels Freus, es veieren algunes de les estrelles del millor Borussia de tots els temps, a part de “Der Terrier”, jugaren Bonhof, Simonsen i Stielike, coneguts per l’afició espanyola per haver militat respectivament amb València, Barcelona i Reial Madrid. El resultat, de 8 a 2, no té gaire història, però en la memòria de l’afició roja i negra roman la satisfacció dels dos gols marcats per Patiño a l’equip que al cap de pocs dies alçaria la Copa de la UEFA.

En Xicu afegeix que l’entrenador dels alemanys, Hennes Weisweiler, que signà la temporada següent pel Barça, feu els primers contactes amb el club català durant aquells dies a Formentera. Les conseqüències del partit però, no acabaren aquí, en el sopar de comiat, Vogts, un home llençat, especialment després d’un bon tiberi, plantejà organitzar a Formentera un torneig juvenil anual amb equips internacionals.

L’esdeveniment es realitzà durant 13 edicions i en ell participaren clubs d’Espanya, Alemanya i Itàlia. Ell mateix o algun enviat seu eren els encarregats d’entregar els trofeus, i fou per aquest motiu que dos anys més tard, Uli Stielike tornà a Formentera. Alguns as Pujols encara recorden la nit en què el seu representant aconseguí localitzar-lo a l’Hostal Sa volta, per anunciar-li que la Federació Alemanya finalment li havia atorgat l’autorització per fitxar pel Real Madrid, on jugaria vuit anys. El “tanque” rebentà d’alegria i convidà a tots els presents a beure. La festa s’allargà fins a molt, molt tard, recorda en Xicu Ferrer.