QUAN EL FLAMENC ES TROBA AMB L’AVISADOR A FORMENTERA

Rutes | Maig 24, 2018

Durant aquest mes als migrants s’hi afegeixen les aus que crien a l’estany Pudent

Com indica el seu nom popular, l’avisador ens advertirà si ens apropem massa al niu

Text: Josep Rubio | Fotografia: JJ Harrison*

A partir del mes de març es poden observar les primeres espècies d’aus que en el llarg camí de la migració s’aturen a Formentera a descansar i refer les reserves de greix abans de reprendre el vol. L’estany Pudent, en ple Parc Natural de ses Salines, amb les seves llacunes, canals i vegetació frondosa és un espai idoni on buscar aquest refugi, tal com destaca el biòleg i ornitòleg Santi Costa, autor del llibre ‘L’estany Pudent, un món d’Ocells’. A més, Costa subratlla que l’abundant pluviometria d’enguany -al voltant dels 200 l/m² durant els primers quatre mesos de 2018- facilita les condicions perquè aquests viatgers alats allarguin la seva estada a Formentera.

Destaquen els vistosos flamencs, l’agró roig (Ardea purpurea), el martinet ros (Ardeola ralloides), o la llambritja (Sterna nilotica), a més de multitud d’espècies de corriols (del gènere Charadrius), petites aus d’entre 15 i 20 grams que en el seu dilatat viatge poden arribar a recórrer distàncies de milers de quilòmetres, entre els grans llacs del centre d’Àfrica i la tundra dels països escandinaus. L’ornitòleg assenyala que, durant el mes de maig, a aquesta riquesa s’hi afegeix l’avifauna que cria a l’estany Pudent i que és fàcil de veure des del camí que envolta la llacuna, a poques desenes de metres.

Es tracta sobretot de limícoles com l’avisador (Himantopus himantopus), el picaplatges (Charadriusalexandrinus) o el bec d’alena (Recurvirostra avosetta) a més d’anàtids com el collverd o l’ànec blanc.

Els limícoles solen fer senzills nius al costat de l’aigua, en petites acumulacions d’arena que es formen dins dels canals o al costat dels murs. Com que no es troben sobre els arbres, els nius són molt simples, explica Costa, “graten un poc el terra i hi afegeixen quatre pedretes” i és fàcil, amb uns simples prismàtics o a ull nu, poder observar l’adult covant els ous o bé acompanyant els pollets. Així mateix, en el cas dels avisadors, i com indica el seu nom popular, la mare ens advertirà amb una sonora escridassada si ens apropem massa al niu, una estratègia que aquesta espècie utilitza per espantar possibles depredadors. En canvi, serà més difícil observar els ànecs criant, doncs solen niuar enmig de la vegetació i per fer-ho empren plomes i vegetació seca.

Amb molta sort podrem contemplar un altre espectacle formidable, el que ens ofereix algun rapinyaire intentant depredar el niu d’un ocell en plena cria. Malauradament, indica Costa, la majoria de nius assaltats, no ho són per l’acció del falcó peregrí o el xoriguer, sinó més aviat per part de gats descontrolats que de nit, surten a caçar.

 

Autor de la fotografía: (jjharrison89@facebook.com) – Trabajo propio, CC BY-SA 3.0,

________________________________________________________

PUBLICITAT

www.proximoferry.com

Pensant en el proper viatge?
Entra a www.proximoferry.com i compra el teu
bitllet de ferry per moure’t entre Eivissa i Formentera.