A FORMENTERA,… EN AVIÓ

Història | Febrer 23, 2017

A tocar de l’estany Pudent encara està dempeus l’antic dipòsit de combustible que mostra una característica forma triangular.

La instal·lació militar arribà a tenir un equip emissor, cuina, magatzems i un pavelló per a oficials a més d’un bar conegut com “El hogar del soldado”.

Text: Josep Rubio | Fotografia: Próximo Ferry

El fet que no existeixi un aeroport a l’illa és una de les raons que alguns assenyalen per explicar perquè Formentera ha mantingut a ratlla el creixement urbanístic i ha aconseguit preservar una costa natural. Potser per aquest motiu a Formentera no fou benvinguda la proposta de l’octubre del 2016 de l’Associació Aeronàutica Mallorquina, de connectar l’illa amb Pollença (Mallorca) amb una línia d’hidroavions.

Aquesta idea feu venir vells records als illencs amb més edat, capaços de rememorar els vols dels hidroavions militars que atracaven a l’estany Pudent. D’aquella època, a part dels fugaços records, en queden pocs vestigis. A tocar de l’estany Pudent, al costat de les salines d’en Ferrer, encara està dempeus l’antic dipòsit de combustible que mostra una característica forma triangular, adequada per reduir els danys en cas de bombardeig. Al costat, encara s’aprecia el moll on atracaven les barques que recollien i portaven a terra els tripulants dels hidroavions, que quedaven fondejats en zones més profundes de l’estany.

Amb la Guerra Civil (1936-39) en marxa, el vell projecte d’instal·lar una base d’hidroavions a l’estany Pudent es féu realitat. Formentera caigué en mans dels colpistes, que utilitzaren l’illa perquè els hidroavions amb base a Pollença que es dirigien a bombardejar la costa peninsular hi fessin escala.

La instal·lació militar arribà a tenir un equip emissor, cuina, magatzems i un pavelló per a oficials a més d’un bar conegut com “El hogar del soldado”. D’aquella època els formenterers de més edat recorden com acudien a les instal·lacions per escoltar el noticiari de la ràdio de la base, o com algun soldat ensenyà a tocar la guitarra als joves que s’hi apropaven. La base tenia tres metralladores antiaèries, tot i que després de la II Guerra Mundial la base minvà els seus efectius i l’any 1953 l’equip tècnic fou traslladat a l’aeroport d’Eivissa.

________________________________________________________

PUBLICITAT

www.proximoferry.com

Pensant en el próoper viatge?
Entra z www.proximoferry.com i compra el teu
bitllet de ferry per moure’t entre Eivissa i Formentera.