ELS ALTRES VISITANTS DE FORMENTERA: ELS OCELLS

Història | Març 9, 2017

Més de dues-centes espècies d’ocells han trobat el seu hàbitat a l’illa.

Avui en dia però, els màxims registres es donen especialment a finals d’estiu, quan s’han arribat a comptabilitzar uns dos mil exemplars.

Text: Josep Rubio | Fotografia: Ramon Tur

La peculiaritat de Formentera no és tant que reuneixi espècies singulars o exòtiques sinó més aviat que les reduïdes dimensions del seu territori proporcionen a l’observador atent la possibilitat de contemplar des d’una extraordinària proximitat les aus, que s’han habituat al veïnatge amb els humans.

Més de dues-centes espècies d’ocells han trobat el seu hàbitat a l’illa, especialment al nord-oest, una zona humida d’uns 10 km² declarada Parc Natural i Zona d’Especial Protecció d’Aus, que compta amb dues llacunes salades i amb multitud d’estanyols de l’antiga indústria salinera. Un entorn protegit en què hi abunda la vegetació halòfila que proporciona aliment i recer a les espècies que hi nidifiquen, com l’ànnera blanca o el bec d’alena o d’altres que hi busquen refugi durant les migracions, com els agrons o els flamencs. L’estany Pudent és l’epicentre d’aquesta activitat ornitològica i el seu contorn, de menys de 10 kilòmetres, és pla i es pot recórrer fàcilment en bicicleta, ja que una carretera amb carril bici salva la meitat nord del perímetre i per l’altra meitat hi passa el camí de s’Estany, ideal per caminar o per pedalar.

Precisament al llarg d’aquest camí, és on millor es pot contemplar l’hàbitat vegetal en què viu aquesta munió d’ocells. Hi observarem el bosc mediterrani, representat pel pi blanc, la savina, el romaní o la farigola i la vegetació adaptada a l’ambient salí de l’estany, amb les diverses espècies de solseres, joncs, jonquets i als sòls més rocallosos, els limonium.

Més enllà del litoral, on trobarem aus purament marines, com el virot, el falciot negre o el falcó pelegrí, a l’estany Pudent, es poden distingir els avisadors que hi crien i, entre els limícoles, a més del flamenc, el picaplatges camanegra. Tot i que l’ocell aquàtic més abundant és la capbussonera. Antigament Formentera era el punt d’hivernada on se’n concentraven més exemplars de l’Europa occidental. Avui en dia però, els màxims registres es donen especialment a finals d’estiu, quan s’han arribat a comptabilitzar uns dos mil exemplars.

________________________________________________________

PUBLICITAT

www.proximoferry.com

Pensant en el próoper viatge?
Entra z www.proximoferry.com i compra el teu
bitllet de ferry per moure’t entre Eivissa i Formentera.