Tota pedra fa paret

Próximo Ferry | Març 30, 2017

El mur de pedra seca és un protagonista silenciós i persistent del paisatge de Formentera. Una combinació primitiva entre el material natural i les necessitats humanes. Com explica el paredador Xavi Álvarez, “es tracta d’un element ancestral que l’ésser humà ha desenvolupat arreu del món amb la finalitat d’alliberar el terreny de les pedres i lloses que impedirien que un camp es pugui conrear”. Així, la invenció dels murs de pedra seca es pot datar de fa uns 10.000 anys i és coetània a la irrupció de l’agricultura. A més, aquestes parets ofereixen múltiples funcions, serveixen per delimitar les propietats, reduir l’erosió de les finques i guardar el bestiar.

Les parets a Formentera solen tenir una altura moderada, devers 80 centímetres, ja que les ovelles i les cabres que pasturen per l’illa solen anar travades, és a dir, amb les potes lligades perquè no saltin els murs. L’amplada mínima és d’uns 60 centímetres i per guanyar consistència pateix una reducció del voltant del 5% entre la base i el coronament.

Álvarez, que porta anys utilitzant i recuperant aquesta tècnica constructiva, explica que dues pedres de gran volum posades a la base fan de fonament i es reomplen de pedres més petites que no es poden usar per paredar. L’obra es corona amb una pedra de grans dimensions que a poder ser vagi de banda a banda de l’ample del mur, de manera que assenti i lligui les pedres que constitueixen la paret. Així mateix, sovint es col·loca una gran pedra a mitja paret, anomenada clau i que ajuda a fonamentar el mur. Això sí, per Álvarez el principi d’aquesta tècnica és que “tota pedra fa paret”.

Un vocabulari extens ve lligat a l’ofici de paredador i fa referència tant a les eines, com a les especificitats del mur com a les accions que s’hi duen a terme. Així, diem “entrepallar” al fet de col·locar les pedres una sobre de l’altra de manera que no formin una columna, el “perpal” és una escarpa de gran mida i anomenem “esportell” a un tros de mur que ha caigut.

Els murs de pedra es poden descompondre per l’efecte del salnitre o de les pluges torrencials i especialment durant els anys setanta i vuitanta patiren una època de desprestigi que provocà que molts residents els substituïssin per murs de blocs de ciment. Actualment els centenars de quilòmetres de murs de pedra seca de Formentera són valorats com una herència dels antics formenterers i com a part dels béns paisatgístics de l’illa. Per aquest motiu el Consell de Formentera impulsa la declaració de Bé d’Interès Cultural de la tècnica constructiva de les parets de pedra seca, un pas en àmbit local perquè la UNESCO la declari com a Patrimoni de la Humanitat.

A més a més, per mantenir viu aquest element, el Consell de Formentera organitza un curs d’introducció a la construcció de parets, que imparteix el propi Álvarez i fins i tot les parades d’autobús s’han contagiat de l’estètica dels murs de pedra seca, un dels elements més antics que aixecaren els primers formenterers i que marca el caràcter de l’illa.

Text: Josep Rubio

Fotografia: Próximo Ferry

____________

COM VIATJAR (EN COTXE O NOMÉS PASSATGERS) D’EIVISSA A FORMENTERA

Per viatjar en ferri entre Eivissa i Formentera, ja sigui en el teu propi cotxe o com a passatger, tens a la teva disposició l’APP de Próximo Ferry a les botigues d’Apple i Google Play. Allà podràs comprar els tiquets, per a passatgers i cohe, del ferri entre Eivissa i Formentera. Ho podràs fer també en www.proximoferry.com