PASSEJADA DES DEL TORRENT DE S’ALGA AL TORRENT FONDO
Artículos de Josep Rubio,Rutes | Març 15, 2018
El sender per baixar al torrent Fondo no és senzill però ens condueix a un dels varadors més recòndits de Formentera.
Passarem prop de la casa d’un prestigiós dissenyador francès, que recorda a un temple asteca.
Text: Josep Rubio | Fotografia: Próximo Ferry
Caminant des del torrent de s’Alga cap al sud i vorejant la mar al llarg d’uns 3 km, podrem gaudir d’una panoràmica espectacular de la Mola i de la llarga platja de Migjorn, per un sender poc definit però accessible a peu. El torrent de s’Alga rep aquest nom perquè a la seva desembocadura és comú trobar-hi grans acumulacions de fulles mortes de posidònia. Allà hi ha una trentena de varadors de fusta declarats Bé d’Interès Cultural. Al vessant nord de la torrentera, hi descobrirem un pou devora dels varadors, gairebé no té coll i l’aigua es poua directament, a més, disposa d’una pica allargada feta de marès. Un centenar de metres torrent endins, descobrirem un altre pou.
A prop dels varadors hi ha diverses parreres, fusta de savina morta clavada a la roca que serveix per assecar el peix a la intempèrie. En aquests penjadors s’hi asseca ratjada, cassó o mussola, espècies que s’empren per elaborar peix sec, un ingredient imprescindible a l’ensalada de bescuit, també anomenada ensalada pagesa. De vora els penjadors de peix hi ha un cocó de gairebé un metre de fondària que antigament era empleat pels pescadors per tenyir les xarxes. Encetarem la caminada en direcció el sud, mantenint la mar a la nostra esquerra, i aviat trobarem la punta des Corb Marí, anomenada així perquè no és difícil observar-hi aquest tipus d’au aquàtica. Haurem de sortejar alguns desnivells fins a arribar al Torrent de Sant Valero, on es troben diverses grutes. La més important i gran de totes és la cova del mateix nom, una de les més profundes de Formentera amb galeries que superen els 350 metres de profunditat. Mantindrem el pas cap al sud i als voltants de la Punta de l’Anguila veurem es Picatxo, un illot en forma de dit que queda a tocar del penya-segat. Aquesta denominació és comuna en diversos punts del litoral de l’illa per designar indrets amb una accentuada verticalitat. Així, també trobem picatxos a la banda de ponent des Cap, a la costa de Portossalè i a Punta Prima.
Per continuar haurem d’endinsar-nos momentàniament cap a l’interior, amb la finalitat d’evitar el pronunciat desnivell d’un torrent, per aquesta zona i propera a la mar, hi ha la casa del dissenyador francès Philippe Starck, una construcció minimalista de planta quadrada i color argila i que per les escales que cobreixen un dels quatre costats i pugen fins al terrat pla, recorden a un temple asteca.
Reprenent de nou el sender a la vora del penya-segat, aviat arribarem al torrent Fondo, i a una cinquantena de metres a baix distingirem el refugi de pescadors on es troben mitja dotzena de varadors. El pas no és senzill, però amb precaució i paciència podrem accedir a uns dels varadors més recòndits de Formentera.
________________________________________________________
PUBLICITAT
Pensant en el proper viatge?
Entra a www.proximoferry.com i compra el teu
bitllet de ferry per moure’t entre Eivissa i Formentera.