UN ANTIQUARI EN L’ERA DEL PLÀSTIC
Artículos de Josep Rubio | Abril 26, 2018
A s’Estufador arriben plàstics de tot arreu, fins i tot amb inscripcions en rus o xinès.
Jorge Traverso aporta nous significats als objectes que la societat de consum ha rebutjat.
Text: Josep Rubio | Fotografia: Próximo Ferry
Jorge Traverso (Montevideo, 1950) escodrinya la vora de la mar a la recerca de la seva matèria primera. Encenedors, joguines, taps i ampolles de plàstic que després de ser sacsejats per les onades i assaonats pel sol transformarà en peces de ‘beach art’. Escombraria que el Mediterrani escup a Formentera, només una ínfima porció dels 200 quilos de plàstic que la humanitat aboca cada segon als oceans del món, o cosa que és el mateix, 8 milions de tones a l’any, segons dades de Greenpeace.
Traverso, format a l’Escuela Nacional de Bellas Artes de Uruguay, té a s’Estufador, al peu de la Mola, un dels seus racons preferits per fer aquest tipus de troballes. En aquesta costa rocallosa arriben objectes d’orígens propers, com Espanya, Itàlia o el nord d’Àfrica, però també plàstics amb inscripcions en alfabet ciríl·lic o xinès. D’ençà que el 2010 treballà en la brigada de neteja de platges, descobrí la càrrega que conté aquesta matèria, traces de la seva utilitat caducada, cicatrius dels rajos solars i de la mar sobre les que reescriurà un inesperat destí.
Un cop a la seva petita casa taller del cap de Barbaria, l’uruguaià, que en el passat fou antiquari a Barcelona i Santiago de Chile, reinterpreta el seu antic ofici, i després de netejar les peces amb aigua i lleixiu, les trasllada sense més tractaments al llenç blanc, a la recerca d’un nou significat. Amb aquesta feina de pintar sense pintura, Traverso rescata la bellesa dels objectes que la nostra societat de consum ha rebutjat i compon degradats, siluetes, paisatges i marines. Però observant de prop, descobrirem fragments de la nostra quotidianitat plàstica, una mena d’amarg recordatori de què la contaminació de la mar depèn de la nostra diària contribució.
Des de 2014 Traverso ha ofert diverses exposicions individuals i col·lectives a Formentera i Eivissa i ara prepara una col·laboració amb l’organització Drap-Art, que a finals d’any dedicarà una mostra sobre la contaminació als oceans al Museu Marítim de Barcelona.
Per Formentera, l’illa que l’acull des de 2009, projecta un peix de diversos metres de longitud, amb espines de ferro i escames de plàstic. Una peça que, ben mirat, podria coronar alguna de les rotondes de l’illa, a tall de celebració per la retrobada del monstre de plàstic amb el seu origen, el petroli que mou els cotxes.
________________________________________________________
PUBLICITAT
Pensant en el proper viatge?
Entra a www.proximoferry.com i compra el teu
bitllet de ferry per movure’t entre Eivissa i Formentera.