L’OCTUBRE DELS FORMENTERERS

Próximo Ferry | Setembre 27, 2018

“Si ha plogut al setembre i ho fa un poc a l’octubre, ja podrem sortir a buscar algun pebràs o fer-nos a la mar a pescar calamars”.

“És quan sorgeix una llum plàcida i serena, que ens fa costat per descansar, quan arriba el moment de sortir a pintar a l’aire lliure i de gaudir dels colors que comencen a aparèixer”

Text: Josep Rubio | Fotografia: Próximo Ferry

L’octubre és un mes amb ressonàncies úniques a Formentera. És quan arriba el canvi de ritme, el descans de la temporada turística i del sol encegador. Moment d’acabament i de principi, de “retorn”, com diu l’escriptor Carles Torres: “L’octubre és quan l’illa retorna a un estat després del llarg xoc estiuenc”. Per l’autor de ‘El desconcert d’en Boyle’, la temporada turística “desconnecta molts cables que, a l’octubre, retornen” al seu lloc.

El fotògraf Juan Picca, qui any rere any ens descobreix a Formentera Report una nova faceta de la bellesa de l’illa, intueix que “l’octubre no és un mes qualsevol, és el mes número 10, el de l’excel·lència, el màxim a què podem aspirar”, és quan “les llums es barregen, com l’aigua freda i la calenta”. Per ell, és “el mes de la llum, una llum tèbia que banya la nostra pell, penetra en els nostres cossos”.

Atenta a les mutacions dels colors de l’illa al llarg de l’any, la pintora asturiana establerta a l’illa, Cynthia Díaz, descriu la llum d’octubre “com una carícia. No tan intensa com la de l’estiu, més tènue i acollidora”. Per ella, és “el moment de sortir a pintar a l’aire lliure i de gaudir dels colors que comencen a aparèixer: els verds brillants dels arbres que recobren el seu color, amb menys pols i més pluja … i els ocres i taronges tant de la nostra illa. I tot banyat per una llum plàcida i serena, que ens fa costat per descansar”.

Un respir que també aprecia el joier i premi Nacional d’Artesania Enric Majoral, per qui l’octubre “és quan surten a la superfície les inspiracions de coses que durant l’estiu no s’ha tingut prou temps per reflexionar-hi”. I a més, “és aquest moment tan bonic en què encara et pots banyar”. Un plaer a què s’hi ha fet assidu el director del festival Formentera Fotogràfica, Francesc Fàbregas, per qui l’octubre ha estat una revelació: “Després de gairebé 40 anys visitant l’illa, els últims temps he descobert que és a l’octubre quan es recupera l’essència de la Formentera estimada, amb una llum especial, aigua amb bona temperatura, accés a les platges sense aglomeracions, els cels pintats de núvols i un ambient més relaxant que permet gaudir de moments especials amb la gent de l’illa”.

De fet, per l’actor i director teatral Miquel Costa, ànima i impulsor del col·lectiu Espai F, l’octubre és el mes que sempre recomana als amics per venir. “L’aigua està calenta, fa sempre bon temps, hi ha les millors postes de sol i l’illa està mig buida”. Pel director de la trilogia ‘Cap de Tortuga’, ‘Perdius’ i ‘Nautae’, l’octubre és clau per establir el seu particular cicle anual: Des de fa anys aquest mes “és l’inici de pensaments que desemboquen en projectes que es posen en marxa a la tardor, es desenvolupen durant l’hivern i floreixen a la primavera”. El de la Mola afegeix que “és la festa del meu poble”, El Pilar, pel 12 d’octubre. Una celebració esperada pels illencs com la fi dels tràfecs de l’estiu, la primera que faran sense haver de pensar a quina hora han de despertar-se l’endemà.

El pagès de la Mola i president de la Cooperativa des Camp de Formentera, Jaume Escandell, mira cap al cel durant l’octubre: “Si ha plogut al setembre i ho fa un poc a l’octubre, ja podrem sortir a buscar algun pebràs (rovelló) o fer-nos a la mar a pescar calamars”. És un moment en què al camp “ja s’han sembrat les verdures, patates i una mica de farratge pel bestiar”, i en què “tampoc hi ha molta feina llevat de preparar algun terç que està de guaret per sembrar cereals al desembre o preparar llenya pels mesos freds”.

Al bosc, a més de buscadors de bolets o recol·lectors de llenya, podem trobar-nos al caçador Joan Antoni Ferrer, qui coneix pam a pam les arbredes de l’illa i els cicles de la vida que hi tenen lloc: “A l’octubre comencen a anar-se’n tórtores, orenelles i guàtleres i en canvi és quan podem veure arribar tords, estornells i cegues”. El de can Plater a més, recorda que és en el desè mes de l’any quan ja es pot encetar la bóta del vi.

El pescador Germán Pérez Marí, recorda que anys enrere ja podia pescar el gerret a l’octubre, però avui en dia l’aigua freda encara es fa esperar. El desè mes de l’any és per en Germán “un temps en què la mar està cansada de la pesca, la terra i els arbres estan encara eixuts i esperen el descans del sol”. “És quan ens comencen a sortir els dolors d’una dura temporada”, però també quan el matí ens sorprèn amb “l’olor de pluja que deixen les rosades”. És el mes en què “ens envaeix la calma, i som conscients del que ha d’arribar. L’octubre és el missatger de l’hivern. Tothom tanca portes i obrim la porta del nostre descans”.

________________________________________________________

PUBLICITAT

www.proximoferry.com

Pensant en el proper viatge?
Entra a www.proximoferry.com i compra el teu
bitllet de ferry per moure’t entre Eivissa i Formentera.