JUAN MORENO: “LA FONDA PEPE ÉS LA PEDRA ANGULAR DE FORMENTERA”

Esdeveniments | Setembre 20, 2018

A les seves il·lustracions els elements fantàstics interactuen en escenaris cèlebres de Formentera.

“El món del còmic underground de Barcelona era massa per jo, que era un noi de poble”.

Text: Josep Rubio | Il·lustració: www.juan-moreno.com

Una plaga de sargantanes mutants amenaça la plaça de Sant Francesc, una nau alienígena s’estavella al costat de la Fonda Pepe i un leviatan cefalòpode està a punt d’engolir la Joven Dolores. Són alguns dels elements que habiten l’univers de Juan Moreno Galera (1968), il·lustrador formenterer que presenta fins al 7 d’octubre ‘Fallo en el sistema’, la seva darrera exposició a la Sala de l’Ajuntament Vell.

L’any 1985 Moreno fou membre fundador del fanzín ADN, el primer còmic de Formentera on ja mostrava el que esdevindria una constant del seu particular món: la fascinació per proposar ‘universos paral·lels’ (el títol d’una exposició de 2016) on elements fantàstics interactuen amb la seva realitat més immediata. Si em demanes que dibuixi un còmic, que sigui amb una història sobre una invasió de marcianets o sobre algú que està acollonit perquè té un veí estrany”, aclareix el dibuixant, sempre a la recerca de l’element dissonant, d’allò que volatilitzi el realisme del seu traç. Un estil marcat pels grans de la línia clara, amb Moebius al capdamunt, i amb el qual vol expressar tot el missatge que càpiga en les mínimes línies.

Moreno es formà a la Llotja de Barcelona i begué de l’escola del còmic underground de finals dels vuitanta. “Entrar a Makoki i trobar-te un home inconscient estès a terra i tothom passant de tot, quedar amb el guionista i veure que arribava tardíssim, es fotia directament al lavabo i tornava delirant… per jo, que era un noi de poble, tot allò era molt estrany”, recorda. En aquells anys publicà a la mítica revista El víbora, col·laborà amb tires d’historietes a la premsa barcelonina i dibuixà pel segell japonès líder del manga, Kodansha. També firmà les il·lustracions de dos àlbums d’Edicions La Cúpula, ‘Venganza’ i ‘Resaca’. El primer, inclòs en la col·lecció X, li comportà una de les feines de documentació que recorda amb més aversió (“això no ho posis”, diu): “Fer un còmic porno a principis dels 90 era peculiar, ara ho tens molt fàcil amb milers de pàgines d’internet, però llavors per agafar idees, m’havia de ficar als sòrdids cinemes per adults”.

Amb els anys tornà a la seva illa, vivint sempre a Sant Ferran, a l’òrbita de la Fonda Pepe, el seu temple, el seu “saló de casa”: “Aquest lloc té un magnetisme especial, amb la columna al mig. Ens passem la vida fent voltes al seu voltant, com els musulmans a la Meca. És la pedra angular de Formentera, l’indret per on passen sonats de tota mena”, un refugi indemne de civilització que Moreno espera que no acabi gestionat “per un italià que la converteixi en un bar minimalista”.

Aquest ambient no endreçat, el de la Formentera de la seva infantesa, poc explotada i salvatge, amb personalitat pròpia, és l’obsessió que retorna sempre a les seves creacions, amb cotxes dels anys 70 o 80 (“són com una escultura”), la icònica barca Joven Dolores (“el que vaig arribar a patir allà dins”) o les cases pageses, tot plegat respirant una atmosfera desolada, si no catastròfica, amb personatges que corren espaordits, o resten estàtics, contemplant una fi inevitable. I amb els cels tempestuosos com a variant recorrent, perquè per Moreno “la Formentera que interessa és la de l’hivern” que representa amb cels furiosos i encapotats, mentre que “a la de l’estiu hi ha massa hedonisme, pulcritud de postaleta”.

________________________________________________________

PUBLICITAT

www.proximoferry.com

Pensant en el proper viatge?
Entra a www.proximoferry.com i compra el teu
bitllet de ferry per moure’t entre Eivissa i Formentera.