JOHN TUNKS, EL PARE DE L’ATLETISME FORMENTERER

Història | Desembre 6, 2018

Zapa: “A la Formentera dels anys setanta anar a córrer 4 o 5 km era cosa de bojos”.

Aquest esportista es traslladà a l’illa perquè la seva dona el va convèncer que era un lloc increïble.

Text: Josep Rubio | Fotografia: Próximo Ferry

L’any 1965 John Tunks (Crowborough, Anglaterra 1939 — Palma 2012) va decidir seguir al seu amor de tota la vida, Helen, fins a una petita i desconeguda illa del Mediterrani occidental. Ella havia descobert Formentera en un viatge per Europa l’any anterior, i la natura d’aquells 80 km² amb els seus “camins dolents, poca gent i sobretot, una immensa calma”, com explica ella, els van captivar. El següent mig segle el passarien a Eivissa i sobretot, a Formentera.

Després de llicenciar-se en Geografia a la Universitat de Queens de Belfast, John Tunks es dedicà a la docència a les Illes Britàniques i continuaria fent el mateix a les Pitiüses, tot i que ell mai abandonà la gran passió de la seva vida, el foment i la pràctica de l’esport, especialment el tenis i l’atletisme. Com a esportista va destacar especialment en la categoria de veterans, arribant a sumar 37 medalles en l’atletisme nacional (21 d’elles d’or) i un bronze a l’Europeu de 2005 a Suècia.

Però quan arribà a Formentera, parlar d’esport era, bàsicament parlar de futbol. El panorama d’avui en dia a les Pitiüses, en què les proves atlètiques pugnen entre si per trobar un forat en el calendari, no té res a veure amb el buit de finals dels seixanta i principis dels setanta. Com recorda Juan Cruz Zapatería ‘Zapa’, “en aquells temps, anar a córrer 4 o 5 km era cosa de bojos”, l’atletisme a Formentera simplement no existia. José Raquel Asensio, rememora que a principis dels 90, en John “anava classe per classe explicant què era l’atletisme i animant als joves a sumar-s’hi”.

Pere Serra, un dels creadors de la FART, el trail que recorre el litoral de Formentera al llarg de més de 72 km, destaca d’en John el seu coneixement “del vessant tècnic de l’atletisme”, una afirmació que contrasta amb el desert esportiu que li va tocar viure a aquest anglès en els primers anys a Formentera i que posa de manifest, encara més, la fermesa de les seves conviccions.

Compromís, creativitat però sobretot alegria, són els termes que apareixen quan els qui el van conèixer profundament parlen d’en John. Uns valors que se citaren per crear l’any 1978 la primera prova atlètica de les Pitiüses, la Mini Marató Formentera, de 12 km de recorregut al voltant de l’estany Pudent, que el 2018 arriba a la seva 40a edició i que des de fa uns anys s’anomena Memorial John Tunks en record al seu creador. Eren uns valors que també li permeteren salvar els obstacles que sorgissin, com assenyala en José Raquel: “Recordo tardes a casa seva, tallant cartolines i enganxant números per fer els dorsals de la cursa”, eren altres temps, sense xips, ni begudes isotòniques. El mateix José Raquel rememora que quan en John va descobrir que era un infant amb “molt potencial”, es va encarregar d’anar a parlar amb la seva mare per superar les reticències que tenia per deixar-la sortir de l’illa a competir. Acabà sent convocada per les concentracions d’estiu de la Selecció Espanyola.

La tasca de promoció esportiva realitzada a Formentera per John Tunks li fou reconeguda l’any 1998 en la Festa de l’Esport organitzada pel Consell d’Eivissa i Formentera, quan fou elegit millor persona física, i l’any 2002, a Formentera, el Patronat Municipal d’Esports l’escollí com a persona més rellevant en la promoció de l’esport local. Enguany el Govern balear li ha concedit pòstumament un dels premis Cornelius Atticus, la màxima distinció que atorga la Comunitat Autònoma en el món de l’esport.

Avui, l’atletisme està més viu que mai a Formentera i el deute amb en John Tunks és innegable. Fins i tot la seva sonora rialla ressona entre les joves promeses de l’atletisme espanyol sorgides de Formentera. Una d’elles, n’Andrea Romero, explicava l’any passat a Ràdio Illa una de les seves estratègies per fer-se passar els nervis abans del tret de sortida d’un cros internacional: “Em concentro en la força d’en John”.

________________________________________________________

PUBLICITAT

www.proximoferry.com

Pensant en el proper viatge?
Entra a www.proximoferry.com i compra el teu
bitllet de ferry per moure’t entre Eivissa i Formentera.