DEL MAR DEL NORD A LES PITIÜSES: L’AIGÜES DE FORMENTERA

Próximo Ferry | Febrer 21, 2019

El catamarà s’havia emprat per transportar a treballadors fins a les remotes plataformes petrolieres del mar del Nord.

Podia imaginar la sorpresa dels guardacostes britànics en detectar un vaixell de menys de 30 metres enmig d’aquella tempesta.

Text: Josep Rubio | Fotografia: Yeray Jiménez 

A mitjans de novembre de 2018, el mar del Nord tenia aspecte de mar del Nord, obscur i crispat. Des del port noruec de Bømlo, el patró formenterer Jaume Escandell mirava l’horitzó i comentava als tècnics de les drassanes que, quan arribessin els embats més forts de la mar, es veuria obligat a reduir la velocitat de l’Aigües de Formentera. Es tractava del nou catamarà de Mediterránea Pitiusa, que després de ser remodelat a Noruega, hauria de governar fins a Formentera al llarg d’un viatge que el faria costejar vuit països diferents. Amb la suavitat però també amb la fermesa tan pròpia dels escandinaus, els enginyers locals li deien que no, que aquell vaixell d’alta velocitat d’alumini de 27,25 metres d’eslora havia estat dissenyat per BAT Service VERFT per navegar amb onades de fins a tres metres a 23 nusos. Impensable.

No en va, d’ençà que el 2002 es va fer la seva botadura amb el nom de Seewind II, una companyia alemanya l’havia emprat per realitzar el transport de treballadors des del continent fins a les remotes plataformes petrolieres del mar del Nord. La feina a les drassanes noruegues ja estava enllestida: el ferri tenia els colors blau i groc dels seus nous armadors i s’havia adaptat per la línia pitiüsa, donant capacitat per 180 passatgers a l’interior i una quarantena més a coberta. El 16 de novembre va començar la travessia cap a Alemanya, i d’allà cap a França i Gran Bretanya, abans de baixar cap al Golf de Biscaia i entrar al primer port espanyol, Bilbao. El viatge, que a vegades va tenir lloc en condicions de força 9, amb vents per sobre dels 75 km/h, no havia de durar més de 10 jornades, però es va allargar gairebé un mes, perquè l’Atlàntic Nord va estar impracticable durant diversos dies i el ferri no podia sortir de port.

El patró, Jaume Escandell, recorda que quan estaven creuant l’estret de Calais amb mal temps, els guardacostes de Dover contactaren per ràdio amb l’Aigües de Formentera, recomanant que es protegissin en el port britànic fins a trobar millor mar. El formenterer assegura que les condicions de la mar eren dures, però no perilloses, tot i que podia imaginar la sorpresa dels guardacostes en detectar un vaixell de menys de 30 metres d’eslora enmig d’aquella situació.

Des de Mediterránea Pitiusa asseguren que una de les prestacions que més valoren del nou ferri és que a més de ser òptim pels trajectes més plàcids de l’estiu, també es pot adaptar a les condicions marítimes adverses de l’hivern. El director de la naviliera, Daniel Tintó, indica que la clau de la navegabilitat amb mala mar de l’Aigües radica en el fet que és un vaixell alt, comptant amb 3,65 metres de puntal, la distància des de l’aigua fins a la part inferior del mig del casc, que en un catamarà queda en sec. Però a més, Tintó subratlla un altre avantatge d’aquest fast ferry, equipat amb dos motors MTU 12v 2000, el seu baix consum, ja que a velocitats de 30 nusos, pot gastar uns 400 litres de gasoil per hora, en comptes de la despesa dels seus semblants, per sobre dels 600 litres/hora.

L’Aigües va començar a portar passatgers entre les Pitiüses el 15 de gener d’enguany, emparat per les paraules del patró que l’havia manat des de Noruega fins a Formentera: “Un vaixell com no n’he conegut cap altre”. Escandell, que porta tres dècades de mar a l’esquena i ha navegat amb llegendes com el Playa Real i la Joven Dolores, a més d’innumerables ràpids, assegura que l’Aigües de Formentera “és robust” i “una meravella”, perquè, com deien els noruecs, “amb onada grossa no s’ha de llevar màquina com fem amb els altres vaixells”.

________________________________________________________

PUBLICITAT

www.proximoferry.com

Pensant en el próoper viatge?
Entra z www.proximoferry.com i compra el teu
bitllet de ferry per moure’t entre Eivissa i Formentera.