LA SANG, VIDA PELS D’ARA I PELS QUE VINDRAN

Próximo Ferry | Novembre 22, 2018

“Si no hagués estat pels donants, hauria perdut el meu fill”

Formentera va fregar les 100 donacions de sang en la darrera sessió.

Text: Josep Rubio | Fotografia: Próximo Ferry

El poeta Joan Maragall va resumir en poc més d’un vers del seu cèlebre poema ‘Oda a Espanya’ la importància de la sang, aquest teixit líquid que recorre l’organisme i que transporta les cèl·lules imprescindibles per dur a terme funcions vitals com respirar o defensar-se d’agressions: “Dins de les venes – vida és la sang, vida pels d’ara – i pels que vindran” i afegeix “vessada és morta”. L’escriptor de la Renaixença, que morí l’any 1911, mai pogué escriure “i donada és viva”, perquè no fou fins als anys 20 i 30 del segle XX quan es popularitzaren les donacions de sang, arran del descobriment dels grups sanguinis que presentà el metge austríac Karl Landsteiner l’any 1909. Fins llavors les transfusions havien estat un camp confús i poc segur marcat pel desastre de la primera donació documentada, la realitzada el 1492 al Papa Innocenci VIII. Per guarir-lo d’un ictus, el seu metge personal va practicar-li, amb els mètodes rudimentaris de l’època, la transfusió de la sang de quatre adolescents. Les conseqüències van ser fatals: el pontífex i els donants van morir.

Segons la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears, que organitza les sessions de donació a Formentera, la quantitat de sang d’una persona adulta oscil·la entre els 4,5 i 6 litres, és a dir, representa un 7% del pes corporal. Per cada donació, s’omple una bossa amb 450 mil·lilitres d’aquest líquid vital i la demanda diària a les Balears és de 200 bosses, o sigui, 90 litres de sang per dia.

“Només estàs una estoneta espitjant una pilota i ajudes a altres persones”, explica na Sara, després d’assistir a un acte celebrat a l’Hospital on ha estat homenatjada per haver participat en les donacions programades a Formentera en els darrers dos anys. Les dades de la Fundació responen a na Sara: concretament són tres les persones a qui pots ajudar en una sola donació. Na Cristina, qui tampoc es perd cap de les sessions programades a l’Hospital de Formentera, ens parla d’una d’aquestes persones: “No hi ha cosa més bonica que donar una part de tu. Quan va néixer el meu fill, van haver de fer-li una transfusió de sang completa a Mallorca i si no hagués estat pels donants, l’hauria perdut”. La sang, que no es pot produir artificialment, com recorda la Fundació, va deixar rastre per sempre en la memòria d’un altre dels homenatjats, n’Emili: “Fa molts anys el meu germà va tenir un accident molt greu. Aquell dia feia mal temps i la llanxa ambulància no podia fer-se a la mar, així que el van traslladar amb una barca de línia. El recordo en una llitera quan el pujaven a bord. Tot el que eren els llençols i entre les cames era una bassa de sang”. Avui n’Emili i el seu germà poden anar a donar sang plegats i ho tenen ben fàcil, la pròxima sessió està programada pel dilluns 26 de novembre a l’Hospital de Formentera. Pot donar sang qualsevol persona d’entre 18 i 65 anys que pesi més de 50 quilos i gaudeixi de bona salut.

En la darrera sessió a Formentera es realitzaren 114 oferiments, però per raons vinculades a la salut, finalment pogueren fer la donació de sang un total de 96 persones. D’aquestes, 17 eren donants per primera vegada. Més de 43 litres de sang enviats altruistament per salvar 288 vides.

________________________________________________________

PUBLICITAT

www.proximoferry.com

Pensant en el proper viatge?
Entra a www.proximoferry.com i compra el teu
bitllet de ferry per moure’t entre Eivissa i Formentera.