FAKE NEWS A L’EIVISSA DELS ANYS 30

Próximo Ferry | Desembre 27, 2018

A dreta i esquerra, els rotatius pitiüsos falsejaren notícies per generar estats d’opinió favorables.

Durant 90 anys s’editaren 50 publicacions a les Pitiüses de les quals la immensa majoria eren conservadores.

Text: Josep Rubio | Fotografia: Próximo Ferry

El terme ‘notícies falsejades’ o el seu origen en anglès, ‘fake news’ fa referència a un producte presentat amb format periodístic que informa de fets falsos com si fossin veritat. Té com a intenció induir a l’error i manipular les decisions del destinatari, la majoria de vegades servint-se d’estratagemes per activar els ressorts més emocionals, si no viscerals. Malgrat que el terme s’ha popularitzat en àmbit global, fins al punt que el diccionari Collins el declarà paraula de l’any 2017, la proliferació d’aquestes pseudonotícies també la trobem, des de fa més de 80 anys, a les Pitiüses.

El doctor en història Antonio Viñarás ha publicat els resultats d’una basta investigació en el llibre ‘Prensa y Radio en la Ibiza de la Segunda República’, una obra que ens apropa a la societat de Formentera i Eivissa dels anys 30 i ens fa reviure els interessos i tensions dels diversos sectors illencs, o almenys, el seu reflex en els rotatius de l’època.

Per entendre els condicionants d’aquella premsa, l’investigador subratlla que des de 1846 a 1936 s’editaren fins a 50 publicacions a Eivissa, de les quals la immensa majoria eren de tendència conservadora o d’ultradreta i només cinc defensaven postulats d’esquerra i, a més, varen tenir molt poca continuïtat. Viñarás també indica que aquell periodisme focalitzava la seva atenció en Vila, i les notícies sobre Formentera o el camp eivissenc apareixien en format reduït i de forma esporàdica. Era una època en la qual l’analfabetisme afectava amplis sectors de la societat i, de fet, a principis del segle passat un 90% de la població rural eivissenca no sabia ni llegir ni escriure. Però es tractava de persones que no renunciaven a estar informades, de manera que era comú que es llegís la premsa en veu alta davant d’una petita audiència, com se solia fer a la barberia d’en Joan de na Dolores, a s’Alamera de Vila, concorreguda per anarquistes.

En aquest context, entre miralls i butaques de barber amb flaire de loció masculina, podem imaginar com s’alçava la veu i esclataven les rialles quan es llegia un dels articles del Cultura Obrera. Aquest era un setmanari vinculat a la CNT publicat des de 1919 a Mallorca, que arran de la sublevació franquista passà a editar-se a Eivissa durant el breu període republicà de l’estiu de 1936. La suposada notícia resava que s’havien descobert fotografies pornogràfiques al palau episcopal, ni més ni menys que a la residència “de ese tal Antonio Cardona, obispo que fue de Ibiza”. El rotatiu afegia, amb ànim venjatiu: “y cuyo paradero se ignora, sin duda alguna huido por las montañas, porque ya ni el poder de su dios cree”.

Ara bé, si parlem de fake news, la més notable i feridora la publicaren diversos mitjans, segons recopila Viñarás, entre els quals es troben el dretà La Voz de Ibiza, dominat pels Matutes, i el moderat Diario de Ibiza, de tendència conservadora però lleial al règim republicà, com demostrà rebutjant el colp d’estat de Sanjurjo de 1932.

La notícia falsejada, publicada poc després que Franco hagués sufocat, per mitjà d’una cruenta repressió, la revolució d’Astúries de 1934, revelava que 20 nens d’aquesta zona minera, fills d’agents de la Guàrdia Civil, havien patit la mutilació dels ulls a mans dels “salvajes de la revolución”. A La Voz del 26 d’octubre de 1934 no es féu cap esforç per estalviar literatura: “Sus manecitas las llevan a los ojos como si quisieran quitarse alguna venda que les impida ver”. També es prenia declaració als infants, que clamaven “¿Quienes son esas fieras que han venido a mutilarnos los ojos?” i el periodista fins i tot sermonejava al lector: “Tú, obrero honrado, que aún guardas algún sentimiento de bondad […] ¿qué piensas de esta salvajada monstruosa, cometida por los que sueñan con un mundo […] más libre, más humano y más justo que el actual?”.

L’actitud dels rotatius conservadors sobre aquesta notícia va arribar a extrems delirants, com el que relata l’historiador, quan Diario de Ibiza va publicar en un mateix número la notícia falsa i el desmentiment oficial emès per la Guàrdia Civil informant que aquests abusos mai s’havien produït.

Per saber-ne més:

Prensa y radio en la Ibiza de la Segunda República, Antonio Viñarás y Domingo

________________________________________________________

PUBLICITAT

www.proximoferry.com

Pensant en el proper viatge?
Entra a www.proximoferry.com i compra el teu
bitllet de ferry per moure’t entre Eivissa i Formentera.